Hur en bild kommer till

Förra året gjorde jag en fotografering för det schweiziska magasinet GMT. Här nedan visar jag hur en av bilderna fotograferades.

Det hela började med bakgrunden. 130 bilder med olika försök och varianter som sedan byggdes ihop till den slutliga bakgrunden. Tror att slutbilden innehöll runt 6-8 st bilder. I bilden ovan använder jag mig av ett runt föremål för att kunna skapa vågor som går från centrum och utåt.

Bakgrunden ihopsatt med några extra droppsplashar.

Nu var det dags för själva klockan, började med länken som oftast är svårast att få till snyggt ljus på. Efter många timmars testande kom jag fram till en variant som jag gillade.

Jag tog en bit kartong och blockerade ljuset vilket gjorde att man får en trevlig gradient. 

Den nedre delen blev lite snyggare ljussatt så den kopierades och användes även upptill.

Nästa bild är kronskyddet, dvs de små plupparna vid kronan. Ville få samma stil på ljussättningen på dem som länken så det blev en liten highlight längst ut som sedan gradvis avtar inåt. En bit kartong som ses till höger användes för att reflektera ljuset.

Två nya bilder. En för kronan med ny ljussättningför att få den härligt 3D-aktig, och den andra bilder för lilla kronan till vänster som egentligen är en heliumventil men det är en annan story.

Nu var det dags att ta en snygg bild på tavlan som sedan frilades.

Där efter en bild på "bezeln".

Finns små utskjutande detaljer på bezeln som ljussattes separat med hälften i skugga "svart" för att visa att de är blankpolerade. Eftersom jag är lat så kopierade jag det övre paret och la nertill.

Visarna blev litte "platta" så jag tog två bilder till där jag reflekterade in en highlight upptill. Vit kartong användes även här för att reflektera in ljus.

Totalt blev det runt 200 bilder fotograferade men många av dem är testversioner som sedan kastas.

Finala bilden före retusch.

Till vänster före retusch, till höger efter retusch. Här även med ny bakgrund pga att magasinet inte gick igång på vattenbakgrunden. 

Rent tidsmässigt tog själva fotograferingen en heldag och retuschering två dagar.. minst :)

Tack för titten!

Vid tangenbordet, Martin