Det enda som står i vägen till den perfekta bilden är latheten

Bilden nedan är uppbyggd av ca 15-20 exponeringar. Varje detalj har fått sin unika ljussättning som sedan byggs ihop med 42 stycken lager i Photoshop.

Varför gör jag då detta? Att ljussätta denna bild för en exponering och sedan få till det på det sätt jag önskar skulle kräva runt 1000 stycken blixthuvuden och 16 miljoner specialbyggda flaggor och reflex-kort. Det handlar om att vara tidseffektiv, och tid är pengar sägs det.

Det handlar även om att få till den perfekta bilden vilket i detta fall skulle vara omöjligt utan lageruppbyggnad. Ibland måste man gå mycket nära för att reflektera upp rätt mängd ljus på detaljer i objektet, precis som i detta fall med texten på mikrofonen. Det innebär att min hand kommer med i bild men den är lätt att plocka bort i efterhand med hjälp av Photoshop. Det skulle givetvis gå att använda en sk Multispot (Profoto) och pinpointa texten, på med diffuseringfilter och flagga av någon cm i mitten med en tillklippt svart kartong... men ni hör ju själva. Allt detta tar tid och den typen av utrustning kostar en del pengar så varför krångla till det. Nu råkar jag vara så lyckligt lottad att jag äger just en Multispot men den låg längst in i förrådet så...

Åter igen – för att få till en bild exakt så man har planerat den i huvudet anser jag att man måste lägga den tid det tar att hitta det optimala ljuset för varje liten detalj av produkten man fotograferar. Det kanske låter komplicerat men jag skulle vilja påstå att det är precis tvärt om. En ljuskälla – en detalj.  Som i exemplet nedan med mikrofonen så startade jag med själva skruv-vredet (som kommer efter Shure-loggan i gif-animationen nedan). Testade olika ljussättningar tills jag hittade en variant som jag personligen gillar. Sedan gick jag vidare och ljussatte detalj efter detalj. Det gäller att ha den finala bilden i huvudet innan den skapats. Visst, det kan vara otroligt svårt ibland men det gäller att inte tappa tålamodet. Jag brukar säga, lite elakt, att det enda som står i vägen till den perfekta bilden är latheten.

Avslutningsvis vill jag tillägga att ibland händer saker av en slump, man får otroligt snygg ljussättning helt gratis – då känns det som julafton.

Vid tangentordet, Martin B.

Fotoutrustning: Hasselblad H5D 50MS, Profoto